Kohtumisõhtu “Eluleib”

Maikuus toimus “Eluleiva” kolmas üritus, mis samal kuul tähistatava emadepäeva järgi kandis alapealkirja “Kirik kui ema”. “Eluleiva” ürituse toidulaud saab alati kaetud vastavalt teemale. Kuna emadepäeval ikka süüakse kooki, siis oli ka meie laud kaetud mitmesuguste küpsetistega. Tasakaaluks magusale pakkusime juurde erinevaid soolaseid võileibu. Oleme alati väga tänulikud, kui jätate meile väikese annetuse kohvilaua kulude katteks.
Kõik “Eluleival” käinud juba teavad, et nende õhtute jooksul saab ihu toidetud ka muusika ning laulmisega ning seda korraldas meie suurepärane koguduse kantor ning Misjonikoori dirigent Maarja Vardja. Teema käsitlemiseks olime kohale palunud Risti koguduse õpetaja Annika Laatsi. Alustuseks tutvustas Annika meile oma kogudust. Peale vaimulikuameti töötab Annika SA Tallinna Lastehaiglas hingehoidjana ning on üks MTÜ Vaikuse Lapsed rajajatest. Need viimased töökohad on seotud emaduse kõige keerulisema ja raskema osaga, sest on suunatud peredele, kelle lapsed on surnud enne sündi, sünnituse ajal või vastsündinueas. Annika on seda kõike väga lähedalt näinud ning jagas meiega oma töö seda poolt. On väga tänuväärne, et keegi sellist tööd teeb. Risti koguduse kirikuaias asub ka Vaikuse laste rahupaik.
Kirikut kui ema saab ehk kõige paremini mõista, kui võtame kirikut mitte hoone, vaid koguduseperena.
Matteuse evangeeliumis on kirjas: “Kui palju kordi olen ma tahtnud su lapsi koguda, otsekui kana kogub oma pesakonna tiibade alla, ent teie ei ole tahtnud!” (Mt 23:37). Võtab ju kirik kõiki vastu ning jumalakojas on tingimusteta armastus nagu emal oma laste vastu. Just see nii-öelda kanaema-võrdlus oli Annika lemmik selle teema käsitlusel ning jäi ilmselt ka kõigile kuulajatele meelde.
Hea meel oli näha, et külaliste jaoks kaetud kohad laudade ümber said täis ning vestlusest võeti aktiivselt osa küsimuste esitamisega. Kohtumiseni juba uuel “Eluleival” uute teemadega augustis kirikupäevade raames!